Wat is podologie?

We krijgen in onze praktijk weleens mensen over de vloer met rug- of heupklachten of problemen met hun knieën. Die vertellen ons dan vaak dat ze verbaasd zijn dat hun huisarts, sportarts, kinesist of osteopaat hen doorverwezen heeft naar een podoloog. Want die is toch gespecialiseerd in voeten, of niet soms? En ze hebben toch geen pijn aan hun voeten, maar wel aan hun knieën, rug of heupen …

Het lichaam, een wonderbaarlijk mechanisme

Ons lichaam is een complex en wonderbaarlijk mechanisme. Alles is met elkaar verbonden. En je voeten zijn de steunpilaren van dat ingenieuze bouwwerk. Omdat alles gelinkt is, bevindt de oorzaak van een probleem zich niet noodzakelijk op de plaats waar je pijn voelt. Problemen met de lage rug, heupen of knieën zijn vaak het gevolg van een voetprobleem. En dan kom je dus bij een podoloog terecht.

 

Meer dan voeten

Bij podologie draait het dus om véél meer dan voeten. Een podoloog analyseert de structuur, functie, beweging en biomechanica van je voeten in relatie tot je knieën, heupen en lage rug. Heb je een probleem met een van die lichaamsdelen? Dan kan een podoloog je meestal helpen.

 

Afwijkend gang- of looppatroon ontmaskerd

Een podoloog heeft een uitstekende kennis van de anatomie en biomechanica van het lichaam. Hij kent de ‘verbindingen’ en weet dat een goed gang- en looppatroon belangrijk is om klachten en ongemakken te voorkomen. Als je huisarts, sportarts, kinesist of osteopaat je naar een podoloog stuurt, zal die je gang- en looppatroon analyseren. Zo legt hij afwijkingen bloot die aan de basis van je knie-, heup- of rugproblemen kunnen liggen.

Blijkt uit de analyse dat je een probleem hebt met je gang- of looppatroon? Dan is een podoloog ook de perfecte persoon om dat te corrigeren met podologische zolen – altijd op maat uiteraard – en met professioneel schoenadvies.

 

Heel veel expertise in huis

Een afwijkend gang- of looppatroon corrigeren is dus een belangrijke taak van een podoloog. Maar het antwoord op de vraag wat podologie is, omvat meer dan dat. Want je kunt voor alle mogelijke voetaandoeningen bij een podoloog terecht.

 

Een podoloog is onder meer gespecialiseerd in:

 

Conclusie? Podologie is een vlag die een héél grote lading dekt.

 

Een afspraak maken bij PODO+? Dat kan heel gemakkelijk online.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis